Συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης στην καμπάνια για εμβολιασμό

0
436

Έγγραφο σε PDF εδώ

ΠΡΟΣ:
κο Θεόδωρο Λιβάνιο
Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τα ΜΜΕ

κο Βασίλη Κικίλια
Yπουργό Υγείας

Ημερομηνία, 15 Απριλίου 2021
Αρ.πρωτ. 385

                                                                            

Θέμα: Συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης στην καμπάνια για εμβολιασμό

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη εμβολιασμού έναντι του COVID 19 στο πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 74 του Ν4761/20 και οι σχετικές ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί.

Θα συμφωνείτε βεβαίως μαζί μας ότι η εκστρατεία αυτή δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Αττικής αλλά αφορά ολόκληρη την επικράτεια και αφορά και ενδιαφέρει τους κατοίκους κάθε γωνιάς της χώρας, άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνον των Μέσων Ενημέρωσης Πανελλαδικής Εμβέλειας. Θα είναι επιτυχής και θα εκπληρώσει την αποστολή και τους στόχους της μόνον εφόσον συμμετέχουν ενεργά και τα Περιφερειακά ΜΜΕ και ιδιαίτερα η «ναυαρχίδα» της ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών της Περιφέρειας που είναι αναμφίβολα η Ενημερωτική Περιφερειακή Τηλεόραση!

Άλλωστε η συμμετοχή αυτή, εφόσον πρόκειται για κρατική διαφημιστική εκστρατεία προβλέπεται ρητά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της συνολικής δαπάνης και από τους ισχύοντες νόμους και συγκεκριμένα το άρθρο 9 του Ν 2328/ 95 και την παρ.2 του άρθρου 4  του Π.Δ. 261/97 «για τη διαφάνεια στη διαφημιστική προβολή του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης».

Πέραν όμως από την αυτονόητη  συμμόρφωση προς τις επιταγές του νόμου, αλλά και τις υποσχέσεις  κυβερνητικών παραγόντων, είμαστε βέβαιοι πως αντιλαμβάνεστε και συμμερίζεσθε και τους  πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους που επιβάλλουν την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία πρέπει να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό το Υπουργείο σας.

Ήδη δεχόμαστε αναφορές αλλά και πιέσεις των μελών μας τα οποία έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν τηρείται η παραπάνω ποσόστωση για τα περιφερειακά μέσα. Από τα 18 εκ. που εγκρίθηκαν πρέπει να φθάσουν περί τα 5,4 εκ ευρώ σε όλα τα μέσα της περιφέρειας. Δεν φαίνεται, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να κατευθύνεται ούτε το 14% ( αντί του 30%).  Ισχύει αυτό;

Παρακαλούμε να ελέγξετε τα παραπάνω και να επιληφθείτε για την νομιμότητα της διανομής του νομοθετημένου ποσού των 18 εκ. ευρώ.

Άλλωστε δεν πρόκειται περί «χαριστικής» πράξης καθώς  όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των σχετικών έγκυρων ερευνών πιστοποιούν ότι η θεαματικότητα και η απήχηση των ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας όχι μόνο δεν υπολείπεται αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Σήμερα η συνολική αυτή θεαματικότητα της Περιφερειακής Τηλεόρασης αγγίζει το 25%, μέγεθος που δεν μπορεί ασφαλώς να αγνοηθεί!

Με τη βεβαιότητα ότι συμμερίζεσθε τις σκέψεις αυτές, παρακαλούμε να δώσετε τις δέουσες εντολές προς τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες σας και τους εξωτερικούς σας συνεργάτες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος διαφημιστικής προβολής, προκειμένου τα Περιφερειακά ΜΜΕ και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση να συμμετάσχουν στην καμπάνια στο ποσοστό που οι νόμοι ορίζουν αλλά και η κοινή λογική επιβάλλει.