Ενημέρωση Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετριτη για επείγοντα ζητήματα της περιφερειακής τηλεόρασης

0
416

Έγγραφο σε PDF εδώ

11/12/2020

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το παρόν Σημείωμα συντάχθηκε ενόψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης προκειμένου να ενημερωθείτε και γραπτώς για τα οξυμμένα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Τηλεόραση με την ελπίδα ότι με το κύρος και την επιρροή σας θα συμβάλλετε στην αντιμετώπισή τους.

Η Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της 30ετούς ιστορίας της. Η μοναδική πηγή εσόδων της, η μικρομεσαία τοπική και περιφερειακή διαφήμιση έχει σχεδόν μηδενιστεί και η απώλεια αυτή δεν έχει αντισταθμιστεί από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις άλλες κατηγορίες ΜΜΕ. Η Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση είναι η φωνή της εκτός κέντρου Ελλάδας και αυτή η φωνή δεν πρέπει να σιγήσει. Είναι υπόθεση εθνικής σημασίας!

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ

 1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 2. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
 3. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
 4. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (καθορισμός πλαισίου)
 5. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 6. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ Τ/Σ (όπως τις περιφερειακές εφημερίδες)
 7. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ DIGEA (είναι ήδη νομοθετημένες!) & Χάρτης Συχνοτήτων

 

Τα παραπάνω είναι:

-Σημαντικά για την επιβίωση αλλά και ανάπτυξη του κλάδου μας

-ΔΕΝ έχουν δημοσιονομικό κόστος

-Είναι  εύλογα, δίκαια και  απολύτως εφικτά

-Έχουν την αποδοχή των περιφερειακών κοινωνιών ακόμη και όλων των πολιτικών

 

1. Αναγνώριση του ρόλου της Περιφερειακής Τηλεόρασης

Πάντα ζητούσαμε τον διαχωρισμό μας από τα εθνικής εμβέλειας κανάλια διότι η εμπειρία μας δείχνει ότι «όταν τσακώνονται οι ελέφαντες,  την πληρώνουν τα βατράχια». Γιατί κύριε Υπουργέ όλα αυτά τα χρόνια αυτό γινόταν. Γι’ αυτό  σας ζητούμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση μας και να αναγνωριστεί εμπράκτως ότι τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν βασικό στοιχείο της περιφερειακής ανάπτυξης και να αναγνωριστεί ο ρόλος τους.

 

Το Σχέδιο Νόμου Πέτσα

Αδειοδότηση Περιφερειακής Τηλεόρασης

Ασφαλώς το κορυφαίο ζήτημα. Εδώ και 30 χρόνια λειτουργούμε σε ουσιαστικό θεσμικό κενό, χωρίς θεσμικές εξασφαλίσεις μόνιμης λειτουργίας και με λογικές προσωρινότητας, κατάσταση για την οποία εμείς ούτε ευθυνόμαστε ούτε επιδιώξαμε. Η ομηρία πρέπει κάποτε να λήξει! Η κυβέρνηση πρέπει  να «ανοίξει τα χαρτιά της» και να προχωρήσει στην περιφερειακή αδειοδότηση, τροποποιώντας φυσικά πριν, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του «νόμου Παππά», ιδίως όσον αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντιμετώπισης είναι το Νομοσχέδιο για τα Ραδιοτηλεοπτικά που έχει δοθεί σε Διαβούλευση. Μας εξομοιώνει με τους εθνικούς σταθμούς και δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την 30ετη δραστηριότητα μας. Το Σχέδιο Νόμου όπως είναι διατυπωμένο είναι  απολύτως εχθρικό προς την Περιφερειακή Τηλεόραση. Για δυο βασικούς λόγους:

Πρώτον διότι ενώ αλλάζει ριζικά και σε πολλά σημεία το νόμο Παππά (στα σημεία που ενδιαφέρουν τους εθνικούς καναλάρχες), αφήνει άθικτο το ζήτημα που «καίει» την περιφερειακή τηλεόραση δηλαδή τη διαγωνιστική διαδικασία και τη δημοπρασία για τις περιφερειακές άδειες, για την κατάργηση της οποίας  υποτίθεται ότι έχει λόγο και το κόμμα σας αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα! Πέρα από αυτό και σε πολλά άλλα σημεία, παρά τις πολλές αλλαγές καμία δεν είναι στη κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΕΤΕΠ ακόμη και σε σημεία που είναι προφανής η ανάγκη αλλαγών. Αυτή η ρύθμιση του άρθρου 41 του Ν/Σ δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και casus belli για τον κλάδο και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί.

Δεύτερον διότι πέραν του άρθρου 41 και του ζητήματος της αδειοδότησης, με το Ν.Σ δεν ικανοποιείται καμία άλλη από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Όχι μόνο δεν καταργούνται οι πέντε – εξ  υπέρ τρίτων ειδικοί φόροι – τέλη που επιβαρύνουν την περιφερειακή τηλεόραση αλλά ενισχύονται.

Χθες  έγινε συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Πέτσα μέσω τηλεδιάσκεψης για αυτό ακριβώς το ζήτημα. Για το πρώτο δόθηκε η υπόσχεση ότι η δέσμευση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το νόμο Παππά. Όμως δεν εξαντλείται  με αυτό το Ν/Σ και θα ακολουθήσει διάλογος για τα αναγκαία σημεία αλλαγών με επανάληψη της υπόσχεσης ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για κατάργηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΣΣ. Το κλίμα της συνάντησης  και από τις πλευρές ήταν καλό. Για το ζήτημα της υπεροφορολόγησης δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο πέραν της υπόσχεσης για εξέταση του ζητήματος.

2. Συνοπτικά  για τις Άδειες

 1. Όχι σε διαδικασία δημοπράτησης.
 2. Συμμετοχή στην Επιτροπή καθορισμού κριτηρίων λήψης αδείας
 3. Ναι σε κριτήρια (προσωπικό, επενδύσεις, πρόγραμμα κλπ.)
 4. Πλαίσιο για Δικτύωση μεταξύ των σταθμών (εμείς είμαστε αρνητικοί) – Διασφάλιση ή τρόπος  λειτουργίας ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ… σταθμών στην μεθόριο- πλαίσιο Τηλεπωλησεων  κλπ.)

 

3. Υπερφορολόγηση

Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης 5%

Ο ειδικός φόρος τηλεόραση του Ν. 4499/2017 πρέπει να καταργηθεί για την περιφερειακή τηλεόραση. Θα αποτελέσει κίνητρο για τον κλάδο ακόμη και προσέλκυσης διαφημιστικών κονδυλίων από την Αθηναϊκή αγορά που τώρα λείπουν παντελώς. Αν αναγνωριστεί ο ρόλος της περιφερειακής τηλεόραση αλλά και των άλλων περιφερειακών μέσων,  ότι συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα και κατανοητά.  Ένα αίτημα πολλών χρόνων που δεν εισακούστηκε ποτέ.  Δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρχει αφού το σύνολο του τζίρου της περιφερειακής τηλεόρασης είναι περίπου ΜΟΝΟ 10 εκ. ευρώ.

 

Ασφαλιστικό- Χαράτσι υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

Η επιβολή αυτού του άδικου και καθαρόαιμου φόρου υπέρ τρίτου, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των επιβαρύνσεων για την Περιφερειακή Τηλεόραση. Το ΣτΕ εξέδωσε αρνητική απόφαση επί της προσφυγής των εργοδοτικών οργανώσεων. Ζητάμε πολιτική απόφαση για την κατάργησή του, ειδικά για την Περιφερειακή Τηλεόραση που αδίκως επιβαρύνεται με το τέλος αυτό.   Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να υπάρξει οικονομική  αντιστάθμιση της σοβαρής αυτής επιβάρυνσης, εννοείται σε μόνιμη βάση.

 

Τέλος υπέρ Συμβουλίου Ελέγχου Διαφημίσεων  (ΣΕΕ)

Ένα τέλος 0,02% ή (ΔΥΟ τοις ΧΙΛΙΟΙΣ)!!!) υπέρ μιας αστικής εταιρείας, Συμβούλιο Ελέγχου Διαφήμισης, άγνωστης σε εμάς, η οποία έχει μέλη τα κανάλια και εφημερίδες των Αθηνών, τους διαφημιστές, τους διαφημιζομένους και τους δημιουργούς διαφήμισης.

Όπως αναφέραμε και στη Διαβούλευση είναι αδιανόητο σε ένα πελάτη πχ. καφετέρια των Γρεβενών ή της Σητείας, για διαφήμιση  αξίας 300 ευρώ (γιατί τέτοια ποσά είναι στην επαρχία)  να επιβάλλεται να καταβάλει το 0,02% δηλαδή 6 λεπτά (!) και να τηρεί λογαριασμό και να κάνει ενέργειες με τράπεζα προκειμένου να πληρώσει αυτά 6 λεπτά υπέρ μια αστικής εταιρείας που ούτε την γνωρίζει ούτε θα την χρειαστεί ποτέ! Και επιπλέον πρέπει να πάει στην Τράπεζα να καταθέσει αυτό το τέλος των 6 λεπτών και να πληρώσει και έξοδα κατάθεσης ένα (1) ευρώ!

Αν επιμένει η πολιτεία σε αυτό το τέλος ας το εισπράξει εφ’ άπαξ στο τέλος του χρόνου με την φορολογική μας δήλωση προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν και οι πελάτες μας αλλά και ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός.

 

Συνοπτικά ΦΟΡΟΙ – ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

 1. Ειδικός φόρος Τηλεόρασης  5%
 2. ΕΟΔΕΑΠ 2%
 3. Ομοσπονδία Τυφλών  0,3%
 4. Υπέρ Κινηματογράφου 1,5%
 5. Σ.Ε.Ε  0,02%
 6. Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ΖΗΤΟΥΝ 2,2%έκαστος Οργανισμός!!!

 

4. Πνευματικά Δικαιώματα

Απαιτήσεις ΟΣΔ Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Κάθε τόσο εμφανίζονται διάφοροι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπούν την ίδια κατηγορία δημιουργών και προσκομίζουν διάφορα αμοιβολόγια που μόνοι τους έχουν αποφασίσει και προσδιορίσει απαιτώντας με απειλή δικαστικών διώξεων μάλιστα, ο καθένας και ένα ποσοστό επί του τζίρου των επιχειρήσεών μας! Το ΥΠΠΟ μέχρι σήμερα κωφεύει στις προτάσεις μας για τον εξορθολογισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αν όλες αυτές οι απαιτήσεις αθροιστούν θα πρέπει να δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε τους ΟΣΔ! Ήδη έχουν εμφανιστεί περί τις πέντε τέτοιες οργανώσεις και ζητούν από 2,2% η κάθε μια ήτοι σύνολο μέχρι τώρα 11% (5 οργανώσεις  χ 2,2% =11%)!!! Το ΥΠΠΟ πρέπει να πιεστεί για το αυτονόητο.

 

5. Κρατική Διαφήμιση και Περιφερειακή Τηλεόραση.

Η συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης στα διαφημιστικά προγράμματα του Δημοσίου είναι αναντίστοιχη της εμβέλειας και της απήχησής της και υπολείπεται επίσης δραματικά του νόμιμου ορίου του Ν. 2328/95. Για τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος της Κρατικής Διαφήμισης έχουμε υποβάλει αναλυτικές προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν αγνοηθεί!  Από την πρώτη ενημερωτική καμπάνια για τον κορωνοϊό η περιφερειακή Τηλεόραση, με πάνω από 22% αθροιστική τηλεθέαση, (δλδ όσο δυο ή τρία εθνικά κανάλια μαζί) πήρε το 2% της συνολικής δαπάνης! Στη δεύτερη καμπάνια αποκλείστηκε εντελώς! Στις διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες των φορέων του δημοσίου δεν τηρείται η υποχρέωση κατανομής του 30% στα Περιφερειακά ΜΜΕ. Οι προτάσεις μας για αλλαγή της κατάστασης αυτής δεν λαμβάνονται υπόψη!

Πρέπει να γίνει άμεση εφαρμογή του νόμου αλλά και της κοινής λογικής και την εξασφάλιση της συμμετοχής της Περιφερειακής Τηλεόρασης σε ποσοστό ανάλογο της συμβολής και της προσφοράς της τόσο στη συγκεκριμένη όσο και σε κάθε άλλη διαφημιστική δραστηριότητα του δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου φορέα.

 

6. Ενίσχυση Περιφερειακών Τ/Σ

Ήδη έχει γίνει και έχει προβλεφθεί για της εφημερίδες. Υπάρχει ήδη το νομοθετημένο πλαίσιο. Ας ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία.  Η περιφερειακή τηλεόραση ασφαλώς και  έχει σημαντικότερο ρόλο από όλα τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Το απέδειξε κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και είναι πασίδηλο σε όλες τις εκφάνσεις της.

 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Από καιρό έχουν σωρευτεί πολλά σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Περιφερειακή Τηλεόραση. Η διαιώνισή τους απειλεί το παρόν και το μέλλον της. Παραθέτουμε τα πλέον σοβαρά από αυτά:

 

7. Σχέσεις με τον πάροχο Δικτύου- DIGEA

Μόνιμος «βραχνάς» για την Περιφερειακή Τηλεόραση. Από το 2014 είμαστε δέσμιοι μιας αποικιοκρατικής και λεόντειας σύμβασης που υποχρεωθήκαμε υπό την απειλή της άμεσης διακοπής του σήματος να υπογράψουμε με τη DIGEA, γεμάτη καταχρηστικούς όρους που εξασφαλίζει στη εταιρεία των εθνικών καναλιών μόνιμη και υψηλή κερδοφορία. Έχουμε πολλές και σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο υπολογισμού του ενοικίου που καταβάλλουμε στον πάροχο δικτύου αλλά η ΕΕΤΤ δεν ικανοποιεί το αίτημά μας (μέχρις στιγμής)  να εξετάσουμε με ορκωτό ελεγκτή τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία της DIGEA. H Πολιτεία και η ΕΕΤΤ έχουν διαχρονικές ευθύνες επ’ αυτού και πρέπει επιτέλους να πάψουν να καλύπτουν παράλογες, καταχρηστικές και μη ανταγωνιστικές πρακτικές. Επικαλούμαστε και την επιστημονική σας ιδιότητα εν προκειμένω. Συνοπτικά τα παρακάτω:

 1. Λεόντειος σύμβαση με Digea (νομοθετημένη!!) που δεν ελέγχεται
 2. Έλεγχος αμοιβών της Digea από ΕΕΤΤ
 3. Ποιότητα σήματος εφάμιλλο των εθνικής εμβέλειας σταθμών
 4. Χάρτες συχνοτήτων –  Καθορισμός
 5. Πιθανότητα μεταφοράς εκπομπής  με πάροχο την  ΕΡΤ

 

Νέος χάρτης συχνοτήτων – Ποιότητα σήματος

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχουν αντιμετωπιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, εκτελεστικά ή νομοθετικά, αυτά τα αποφασιστικής σημασίας ζητήματα τα οποία αν παραμείνουν άλυτα θα υπονομεύσουν καίρια την όλη διαδικασία! Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε «κουτσουρεμένες» και τεχνικά ατελείς άδειες! Λεπτομέρειες στο αναλυτικό μας Υπόμνημα.

Προσβλέπουμε στην βοήθειά σας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις ενέργειές σας.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Δημητρίου

ΕΕΤΕΠ