Πρακτικό Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης

0
470

Σήμερα Παρασκευή 23/6/17, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα – Ξενοδοχείο ELECTRA ATHENS Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας με βάση τη σχετική πρόσκληση που είχε αποσταλεί στα Μέλη και είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού και με βασικά θέματα τον Απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ και την εκλογή του νέου Δ.Σ της ΕΕΤΕΠ.

Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας με βάση τον αριθμό των δικαιουμένων ψήφο μελών, σύμφωνα με το Καταστατικό,  ο Πρόεδρος της Ένωσης κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας.

Στην αρχή παρουσιάστηκε ο Απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ ο οποίος προσαρτάται ολόκληρος ως Παράρτημα, στο τέλος του παρόντος Πρακτικού.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση επί του Απολογισμού προκειμένου με βάση τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν αλλά και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, να προσδιοριστούν οι βασικές προτεραιότητες του νέου Δ.Σ.

Εκτιμήθηκε ομόφωνα ότι οι προτεραιότητες αυτές είναι ο χειρισμός του ζητήματος της Αδειοδότησης της Περιφερειακής Τηλεόρασης, οι νομικές και πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής της  DIGEA, το Ασφαλιστικό ζήτημα και ο απειλούμενος νέος φόρος επί τν διαφημίσεων, το γενικότερο ζήτημα της υπερφορολόγησης της Περιφερειακής Τηλεόρασης, η αποκατάσταση ομαλών σχέσεων συνεργασίας με το νέο ΕΣΡ, η Κρατική Διαφήμιση στην Περιφερειακή Τηλεόραση, η συλλογική αντιμετώπιση των απαιτήσεων των εταιρειών διαχείρισης Πνευματικών κλπ Δικαιωμάτων αλλά και όποιων άλλων απαιτήσεων ιδιωτικών ή κρατικών φορέων εγερθούν στο μέλλον και γενικά η περαιτέρω ενίσχυση του κύρους και του ρόλου της ΕΕΤΕΠ και η καταξίωσή της ως του μοναδικού αξιόπιστου και φερέγγυου συνομιλητή της Πολιτείας για θέματα Περιφερειακής Τηλεόρασης  και συλλογικού εκφραστή των συμφερόντων της.

Ο Απολογισμός και η διοικητική και διαχειριστική λογοδοσία του απερχόμενου Δ.Σ εγκρίθηκαν ομόφωνα από όλα τα Μέλη. Επισημάνθηκε ότι όλα τα διαχειριστικά και λειτουργικά έξοδα και οι δαπάνες που απαιτήθηκαν καθόλη αυτή την περίοδο, καλύφθηκαν εξολοκλήρου από το Δ.Σ και αποφασίστηκε ότι άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του καθορισμού ετήσιας συνδρομής από τα Μέλη όπως άλλωστε προβλέπει το Καταστατικό.

Στη συνέχεια εξελέγη διμελής εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια των Εκλογών ανάδειξης του νέου Δ.Σ.

Από την ψηφοφορία που ακολούθησε εξελέγησαν ως Τακτικά Μέλη του νέου Δ.Σ οι Αντώνης Δημητρίου (ΚΡΗΤΗ ΤV), Γιώργος Σιμόπουλος (STAR Κεντρικής Ελλάδος), Σπύρος Καμπιώτης (IONIAN CHANNEL), Λευτέρης Κουκουτίνης (ΕΝΑ CHANNEL) και Σάκης Κοκκίνης (ASTRA TV).

Ως αναπληρωματικά Μέλη εξελέγησαν οι Γιώργος Κολοκοτρώνης (ΔΕΛΤΑ ΤV) και Τζούμας Γιάννης (ΑΛΗΘΕΙΑ TV).

Συμφωνήθηκε, τηρουμένων φυσικά των διατάξεων του Καταστατικού, τα αναπληρωματικά Μέλη να συμμετέχουν κανονικά εφόσον το επιθυμούν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και για την καλύτερη εκπροσώπηση όλων των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών της χώρας αποφασίστηκε να δημιουργηθούν δύο θέσεις Αντιπροέδρων με χωρική ευθύνη και αρμοδιότητα (Νότιο Ελλάδα και Νησιά και Βόρειο Ελλάδα αντίστοιχα).

 

Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση Περιφερειακών Συναντήσεων με τα Μέλη για την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή τους αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου. Η πρώτη τέτοια Συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος στη Βόρειο Ελλάδα με ευθύνη του αρμόδιου Αντιπροέδρου.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα ΜΜΕ που περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν άμεσα την Περιφερειακή Τηλεόραση, όπως αυτές για το Κεντρικό Σύστημα Κατανομής της Διαφήμισης. Οι διατάξεις αυτές όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται  κρίνονται ιδιαίτερα αρνητικές και αντίθετες με το Σύνταγμα και το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο και αποφασίστηκε μόλις επισημοποιηθούν, να υπάρξει αντίδραση της ΕΕΤΕΠ αφού ενημερωθούν αναλυτικά όλα τα Μέλη.

Συζητήθηκε επίσης ως ιδιαιτέρως επείγον, το ζήτημα της προσχώρησης των Μελών στη Συλλογική Συμφωνία που επέτυχε η ΕΕΤΕΠ με τον Οργανισμό Διαχείρισης Συλλογικών Δικαιωμάτων GEA και αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια προσχώρησης του αναγκαίου αριθμού Μελών σε αυτή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Τέλος ο Σπ. Καμπιώτης ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές του με τον διοργανωτή των REGIONAL MEDIA AWARDS, κ. Μπούσια για την ενδεχόμενη συνεργασία της ΕΕΤΕΠ με την οργάνωση των Βραβείων. Επειδή παρά την καλή διάθεση που επεδείχθη από τον διοργανωτή δεν έγιναν αποδεκτοί οι όροι που έθεσε η ΕΕΤΕΠ για να τεθεί υπό την αιγίδα της η εκδήλωση, η ΕΕΤΕΠ δεν θα θέσει μεν υπό την αιγίδα της τη σχετική τελετή αλλά αφήνει στα Μέλη της να αποφασίσουν ατομικά για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Στο σημείο αυτό, μη υπάρχοντος άλλου θέματος να συζητηθεί, τερματίστηκε η Γενική Συνέλευση

                                Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α

  ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ

Τη διετία (και πλέον) που πέρασε από την εκλογή του Δ.Σ της ΕΕΤΕΠ, η Ένωση βγήκε από την αφάνεια και την αδράνεια και ανέπτυξε μια έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα πάνω σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν τον κλάδο.

Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφική παρουσίαση αυτής της δραστηριότητας.

 

  1. Βασικοί στόχοι του Δ.Σ

Ο πρώτος και βασικότερος στόχος ήταν η καταξίωση της ΕΕΤΕΠ ως του μόνου γνήσιου και αξιόπιστου φορέα εκπροσώπησης της Περιφερειακής Τηλεόρασης και ως αποκλειστικού θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας. Αυτός ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η συνεχής και αδιάλειπτη παρέμβαση για όλα τα θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τον κλάδο, είτε προς την Πολιτεία είτε προς κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Δεν θέλαμε να αφήσουμε τίποτα «να πέσει κάτω» και αυτό επίσης το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό.

Ο τρίτος στόχος ήταν η οργανωτική ανασυγκρότηση της ΕΕΤΕΠ. Αυτό δεν το καταφέραμε στο βαθμό που θα έπρεπε εξαιτίας αντικειμενικών και υποκειμενικών δυσκολιών. Το νέο Δ.Σ πρέπει να εργαστεί σ’ αυτή την κατεύθυνση για να εξασφαλίσει πλήρη και συλλογική λειτουργία του οργάνου, ενεργότερη συμμετοχή των Μελών, καταβολή συνδρομών κλπ.

 

  1. Λειτουργία site – Ενημέρωση Μελών.

 

Από την αρχή λειτούργησε το νέο, ανανεωμένο site της ΕΕΤΕΠ ως αγωγός επικοινωνίας με τα Μέλη αλλά και ευρύτερης ενημέρωσης για τις δραστηριότητες της Ένωσης. Επίσης τηρήθηκε με ευλάβεια η αρχή της τακτικής και πλήρους ενημέρωσης των Μελών με ειδικά Ενημερωτικά Σημειώματα, για όλα τα ζητήματα αιχμής.

 

  1. Αδειοδότηση Τηλεοπτικών Σταθμών

Ασφαλώς ήταν το μέγα και πρωτεύον ζήτημα στο οποίο αφιερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Δ.Σ. Κάναμε ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση όπου και όπως ήταν δυνατόν. Καταθέσαμε το καλοκαίρι του 2016 αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για το νομικό πλαίσιο και τη διαδικασία αδειοδότησης και αντιταχθήκαμε σθεναρά στην προωθούμενη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών τονίζοντας προς όλους, τις ιδιαιτερότητες της Περιφερειακής Τηλεόρασης και τον διακριτό της ρόλο σε σχέση με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.  Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες παρουσιάζοντας αυτές τις θέσεις. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό για το δεύτερο και καθοριστικό γύρο καθώς εκκρεμούν σοβαρά ζητήματα όπως η διαδικασία (προσπαθούμε να αποφύγουμε τη δημοπρασία) και τα επιμέρους κρίσιμα θέματα (αν δεν την αποφύγουμε) όπως η τιμή εκκίνησης, το ελάχιστο Μ.Κ, ο αριθμός εργαζομένων, οι τεχνικές προδιαγραφές και τα δικαιολογητικά. Είναι σε κάθε περίπτωση το κύριο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί και το νέο Δ.Σ

 

  1. Σχέσεις με DIGEA

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που απορρόφησε μεγάλο μέρος της δουλειάς του Δ.Σ. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε δύσκολο αντίπαλο, οχυρωμένο πίσω από τη «λεόντειο» σύμβαση που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μαζί του. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα με επιστολές, εξώδικα, παραστάσεις κλπ για τις καταχρηστικές και παράνομες αυξήσεις που επέβαλλε σε πολλές περιοχές, ζητήσαμε την παρέμβαση της ΕΕΤΤ και προκαλέσαμε κοινή τριμερή συνάντηση, ενημερώσαμε όλο τον πολιτικό κόσμο για τις θέσεις μας στις οποίες δώσαμε και μεγάλη δημοσιότητα, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Στην τελευταία συνάντηση των Μελών, τον Μάιο στην Αθήνα, καταλήξαμε σε μια σειρά νομικών και πολιτικών ενεργειών που θα κληθεί να υλοποιήσει το νέο Δ.Σ. Παρακολουθούμε επίσης στενά το έργο της Ομάδας Δουλειάς που συνέστησε ο Παππάς για τον καθορισμό Α.Ο.Τ της DIGEA.

 

  1. Ασφαλιστικό

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την προσπάθεια συνδικαλιστών και κυβέρνησης να αντικαταστήσουν το αγγελιόσημο με ένα νέο πόρο- φόρο επί των διαφημίσεων όλων ανεξαιρέτως των ΜΜΕ. Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο. Πήραμε μέρος σε όλες τις συσκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας, καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις μας (μόνο εμείς και τα πανελλαδικά κανάλια από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις) και εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους την άδικη μεταχείριση της Περιφερειακής Τηλεόρασης στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

 

  1. Υπερφορολόγηση – Φόρος Κινηματογράφου

Στην εξοντωτική υπερφορολόγηση της Περιφερειακής Τηλεόρασης (φόρος τηλεόρασης 20%, υψηλός ΦΠΑ 23% και μάλιστα πάνω στον φόρο τηλεόρασης, νέος φόρος για ασφαλιστικό) ήρθε να προστεθεί και η αναβίωση και απόπειρα επιβολής και είσπραξης του  ξεχασμένου επί 30 σχεδόν χρόνια φόρου υπέρ του κινηματογράφου 1,5%! Αντιδράσαμε άμεσα με επιστολές, υπομνήματα κλπ και μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί η επιβολή του φόρου.

 

  1. Κρατική Διαφήμιση

Προς το παρόν η Κρατική Διαφήμιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη αλλά αύριο αυτό μπορεί να αλλάξει. Η Ε.Ε.Τ.Ε.Π έκανε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος. Επίσης αναλάβαμε μόνοι μας και συνεχίζουμε, μια Εκστρατεία Ενημέρωσης όλων των φορέων του δημοσίου που «τρέχουν» Προγράμματα Διαφήμισης για την υποχρέωσή τους να τηρούν την ποσόστωση του 30% υπέρ των Περιφερειακών ΜΜΕ. Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, προβλέπει κυρώσεις για την παραβίαση της ποσόστωσης. Επίσης διαμαρτυρηθήκαμε στη ΔΕΗ και στην Κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της Περιφερειακής Τηλεόρασης από τα διαφημιστικά προγράμματα της ΔΕΗ. Αναγνώρισαν το δίκιο μας και υποσχέθηκαν να επανορθώσουν στις νέες καμπάνιες τους, ζητώντας μας μάλιστα και λίστα των Μελών της ΕΕΤΕΠ.

 

  1. Πνευματικά Δικαιώματα – GEA

Μετά από πολλές συναντήσεις, ανταλλαγή επιστολών και διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε μια συμφέρουσα για όλους μας Συλλογική Συμφωνία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Συλλογικών Πνευματικών Δικαιωμάτων GEA (μουσικοί, τραγουδιστές, δισκογραφικές εταιρείες). Πρέπει να κλείσουμε μέτωπα στον τομέα αυτόν όχι μόνο για να αποφύγουμε δικαστικές εμπλοκές αλλά και γιατί επίκειται η κατάθεση του νέου νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα που πληροφορίες θέλουν να είναι ιδιαίτερα σκληρός με τους χρήστες.

 

  1. Διασπαστική δράση ΕΠΕΚ

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποφασιστικά την απόπειρα κάποιων να εμφανιστούν με ένα ανύπαρκτο σωματείο – σφραγίδα ως εκπρόσωποι της Περιφερειακής Τηλεόρασης. Και αυτό το κάναμε επειδή είναι φανερό ότι αυτοί χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί σύγχυση ως προς τα αιτήματα, τους σκοπούς και τις προτεραιότητές μας. Μετά την αντίδρασή μας είναι πλέον σαφές σε όλους και κυρίως στην Πολιτεία, το ποιος εκπροσωπεί αυθεντικά τα συμφέροντα του κλάδου ώστε να μην επιτραπούν «παιχνίδια» σε βάρος μας.

 

 

  1. Σχέσεις με ΕΣΡ – Δικτύωση

Η σχέση μας με το (παλιό) ΕΣΡ ήταν προβληματική και οι περισσότεροι έχουμε τραυματικές εμπειρίες επ’ αυτού. Εργαζόμαστε ήδη για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα διαφορετικό επίπεδο σχέσεων με το νέο ΕΣΡ ώστε να μη ζήσουμε καταστάσεις του παρελθόντος. Ήδη ζητήσαμε διευκρινήσεις για το θέμα της δικτύωσης και μας έδωσαν τα στοιχεία για τις νόμιμες δικτυώσεις. Από τα πρώτα μελήματα του νέου Δ.Σ θα πρέπει να είναι η επιδίωξη μιας συνάντησης με το ΕΣΡ για την παρουσίαση των θέσεων της Περιφερειακής Τηλεόρασης