Ιστορική Ημερίδα για την Περιφερειακή Τηλεόραση

0
524

Ιστορικής σημασίας για την Περιφερειακή Τηλεόραση της χώρας, μπορεί να θεωρηθεί η Ημερίδα με τον τίτλο «Η Περιφερειακή Τηλεόραση χθες, σήμερα, αύριο. Ιστορική διαδρομή, προβλήματα και λύσεις» που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στη Λαμία η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί έγινε για πρώτη φορά στη Χώρα μας μια τέτοια εκδήλωση αλλά και γιατί βγήκαν σημαντικές ειδήσεις από αυτή.

Η πρώτη είδηση αφορά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών που συζητήθηκε διεξοδικά, παρουσία μάλιστα του Προέδρου του ΕΣΡ κ. Αθ. Κουτρομάνου και του Αντιπροέδρου κ. Ρ. Μορώνη. Η θέση-πρόταση της ΕΕΤΕΠ ήταν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως σοβαρά θέματα όπως ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα εκπομπής των περιφερειακών αδειών ή τα υπάρχοντα δυσμενή οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από την λεόντεια σύμβαση που έχουν υποχρεωθεί να υπογράψουν με τη DIGEA τα περιφερειακά κανάλια.

Ως προς την ουσία της διαδικασίας αδειοδότησης η ΕΕΤΕΠ πρότεινε την αντικατάσταση του ισχύοντος με το νόμο Παππά συστήματος πλειοδοτικού διαγωνισμού με ένα σύστημα αξιολόγησης στη βάση συνδυασμένων κριτηρίων μεταξύ των οποίων βαρύνουσα θέση θα έχει ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού. Τη θέση αυτή υποστήριξε η εκπρόσωπος της Ν.Δ κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου που δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της θα την εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Την ίδια ξεκάθαρη τοποθέτηση έκανε και η εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κα Κατερίνα Μπατζελή όπως κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Κώστας Μπασδέκης.

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος αφού παρέπεμψε στο ΕΣΡ για το θέμα του χρονικού ορίζοντα της αδειοδότησης τόνισε την ανάγκη η επόμενη ημέρα να οδηγήσει στην ύπαρξη σοβαρών και βιώσιμων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με υποδομές, ικανό και καλά αμειβόμενο προσωπικό και άρτιο περιεχόμενο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η ΕΕΤΕΠ. Επίσης ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Υπουργείο για την περιφερειακή τηλεόραση όπως π.χ. το τελευταίο νομοσχέδιο για τις «λευκές περιοχές»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ Μορώνης δήλωσε εξαιρετικά προβληματισμένος από τις θέσεις αυτές.

Τέθηκε επίσης και το θέμα της σχέσης της περιφερειακής τηλεόρασης με την DIGEA, η οποία εκμεταλλευόμενη την μονοπωλιακή της θέση ως πάροχος δικτύου και την καταχρηστική σύμβαση που εκόντες άκοντες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν μαζί της οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί το 2014, έχει δημιουργήσει πολλά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα στην περιφερειακή τηλεόραση.

Εδώ προέκυψε μια πολύ σημαντική είδηση καθώς η εταιρεία δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Ν.Μαστοράκη, πρότεινε την από κοινού λύση της Σύμβασης αυτής που «και για μας είναι ζημιογόνος» όπως είπε, πρόταση που αμέσως απεδέχθη η ΕΕΤΕΠ δια του προέδρου της κ. Αντώνη Δημητρίου και αναμένεται η δρομολόγησή της.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε η 30ετής ιστορική διαδρομή της Περιφερειακής Τηλεόρασης ενώ συγκίνηση προκάλεσε η απονομή τιμητικής πλακέτας εκ μέρους της ΕΕΤΕΠ σε εκλιπόντες πρωτοπόρους και σκαπανείς του κλάδου όπως η Βίκυ Παπαφιλίππου του WEST TV, ο Γεώργιος Μπόκας του ΑΧΕΛΩΟΣ TV, ο Άγγελος Αντωνίου του TRT και ο Βασίλειος Χειμωνίδης του STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Φυσικά στην Ημερίδα συζητήθηκαν και τα άλλα σοβαρά προβλήματα της Περιφερειακής Τηλεόρασης όπως η υπερφορολόγηση και ιδιαίτερα η επιβολή του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης, ο οποίος παραμένει στο ύψος του 20% όταν για όλους τους άλλους κλάδους της τηλεοπτικής αγοράς (ΕΡΤ, Εθνικά κανάλια, Συνδρομητική τηλεόραση) έχει ήδη μειωθεί σε 5%! Ο Υφυπουργός παραδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκε να το συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τέθηκαν επίσης και τα ζητήματα των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων με το νέο χαράτσι του 2% επί του τζίρου των περιφερειακών σταθμών για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, οι υπερβολικές και ανεξέλεγκτες απαιτήσεις της πληθώρας των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων κλπ.

Την Ημερίδα πλην του Υφυπουργού κ. Κρέτσου και των εκπροσώπων των κομμάτων που αναφέρθηκαν, χαιρέτησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Ν. Σταυρογιάννης ενώ τις σχετικές εισηγήσεις έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ε. Καραϊσκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ κ. Αντ. Δημητρίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΠ κ. Σπ. Καμπιώτης, ο Νομικός κ. Τρ. Δάρας, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ Χρ. Καψάλης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤΕΠ κ. Γ. Σιμόπουλος.

Παρέστησαν επίσης ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καραναστάσης, Θ. Μιχελής και Γ. Σαρακιώτης και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής ενώ στις εργασίες της Ημερίδας συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Περιφερειακοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί της χώρας.