Επιστολή σε Υπουργό Οκονομικών για μείωση Ε.Φ.Τ.

0
349

ΠΡΟΣ: κο Ευκλείδη Τσακαλώτο
Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ: Κο Νίκο Παππά
Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Κο Λευτέρη Κρέτσο
Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Αριθ. Πρωτ. 229
Αθήνα 22 Μαΐου 2018

Θέμα: Αίτημα Μείωσης Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης στους Περιφερειακούς Τ/Σ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ως Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, απευθυνόμαστε με την παρούσα επιστολή σε σας και ζητάμε την παρέμβασή σας, λόγω αρμοδιότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ενημερωτικής Περιφερειακής Τηλεόρασης και να αποκατασταθεί μια εξόφθαλμη αδικία και άνιση μεταχείριση σε βάρος της.

Όπως γνωρίζετε με τον Ν4499/17 (άρθρο 12) ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης του άρθρου πέμπτου του Ν3845/10 που επιβάλλεται επί των διαφημίσεων που προβάλλονται στα Τηλεοπτικά ΜΜΕ, από 1/4/18 μειώνεται από 20% σε 5%.

Ήδη απολαμβάνουν της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης τα Συνδρομητικά Κανάλια και η Δημόσια Τηλεόραση ενώ επίκειται η επέκτασή της και στους εθνικής εμβέλειας Τηλεοπτικούς Σταθμούς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησής τους η οποία ήδη φτάνει στο τέλος της ενώ αντίθετα η διαδικασία αδειοδότησης για τα Περιφερειακά Κανάλια δεν έχει καν προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα, εξαρτάται από διάφορες προϋποθέσεις (π.χ. σύνταξη νέου Χάρτη Συχνοτήτων κλπ) και ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ούτε το αν ούτε το πότε θα ξεκινήσει.

Έτσι η ΜΟΝΗ κατηγορία Τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης που έχει μείνει και θα μείνει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να επιβαρύνεται με τον εξοντωτικό αυτό Φόρο είναι πλέον η Περιφερειακή Τηλεόραση!!

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι πρόκειται για άδικη, παράλογη, αδικαιολόγητη αλλά και παράνομη εξαίρεση στο βαθμό που παραβιάζει βασικές συνταγματικές διατάξεις περί ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού!

Αν ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η εξαίρεση αυτή είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κλάδος μας θα υποστεί τεράστια και ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη καθώς όχι μόνο θα είναι ο μόνος κλάδος στην τηλεοπτική διαφημιστική αγορά που θα επιβαρύνεται με τον ΕΦΤ αλλά θα υποστεί επί πλέον και τις συνέπειες της νόθευσης του ανταγωνισμού έναντι των υπολοίπων κατηγοριών Τηλεοπτικών Μέσων αφού το κόστος του μοναδικού μας εσόδου, της διαφήμισης, θα είναι υψηλότερο σε εμάς από ότι στους ανταγωνιστές μας οι οποίοι ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια προσπαθούν να μας βγάλουν εκτός αγοράς των μεγάλων, πανελλαδικών διαφημιζομένων τη στιγμή μάλιστα που όλες οι διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας η τηλεθέαση των τοπικών-περιφερειακών καναλιών είναι κατά πολύ υψηλότερη των εθνικών! Τώρα, αν ισχύσει αυτή η απαράδεκτη εξαίρεση, η προσπάθειά τους αυτή θα διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο!

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό ελήφθη ως αντιστάθμισμα των απωλειών που υπέστησαν τα ΜΜΕ από την επιβολή του νέου φόρου 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ αντίστοιχα μέτρα πρόκειται να ληφθούν άμεσα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και υπέρ του έντυπου και διαδικτυακού Τύπου της χώρας! Δηλαδή ο μόνος κλάδος που έχει ήδη υποστεί την επιβάρυνση χωρίς αντιστάθμισμα θα είναι η περιφερειακή Τηλεόραση!

Πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ελάχιστη δημοσιονομική επίπτωση της επέκτασης του μέτρου και στην Περιφερειακή Τηλεόραση καθώς πρόκειται για ποσό ασήμαντο μεν για τον κρατικό προϋπολογισμό, σοβαρότατο όμως για την οικονομική επιβίωση του κλάδου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και με βάση τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και την αποστολή της Περιφερειακής Ενημερωτικής Τηλεόρασης, ζητάμε την κατάργηση ως προς αυτήν του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης του Ν3845/2010 ή αν αυτό δεν υιοθετηθεί, τουλάχιστον την άμεση επέκταση και όσον αφορά την Περιφερειακή Τηλεόραση της διάταξης του άρθρου 12 του Ν4499/17 για την εξάλειψη η την μείωση του συντελεστή του ΕΦΤ από 20% σε 5% και μάλιστα από το χρόνο που αυτό ισχύει για τα λοιπά Τηλεοπτικά Μέσα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προς την οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή και η οποία γνωρίζει καλά όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, παρακαλείται να παράσχει τη συνηγορία της στο δίκαιο αυτό αίτημά μας κάτι άλλωστε που έχει αναγνωρίσει και έχει δεσμευτεί δια του κ. Γενικού Γραμματέα να πράξει.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το απόλυτα δικαιολογημένο αυτό αίτημά μας και θα δώσετε την αρμόζουσα λύση έτσι ώστε να μην αδικηθεί ένας ολόκληρος κλάδος που γνωρίζετε πολύ καλά ότι αποτελεί έπαλξη ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, ελεύθερης έκφρασης και κοιτίδα πολιτισμού για την περιφερειακή Ελλάδα.
Στο βαθμό δε που οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν, θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμο να έχουμε την ευκαιρία να σας εκθέσουμε και δια ζώσης τις απόψεις μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος:Αντ. Δημητρίου
Ο Γεν. Γραμματέας: Γιώργος Σιμόπουλος