Επιστολή σε DIGEA – ΕΣΡ – ΕΕΤΤ για επαναλειτουργιά κλειστών καναλιών

0
474

ΠΡΟΣ: DIGEA Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.
Σωρού 26, Μαρούσι

KOIN:-Ε.Ε.Τ.Τ
Λ. Κηφισίας 60, Μαρούσι

– Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Πανεπιστημίου και Αμερικής 5

 

Αριθ.Πρωτ.272

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2018

Κυρίες και κύριοι

Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παραβιάζει σαφείς διατάξεις του νόμου.

Πρόκειται για το κατά το δοκούν «κλείσιμο και άνοιγμα» περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή για το φαινόμενο Τ/Σ της Περιφέρειας που ανέστειλαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα τη λειτουργία τους, αιφνιδίως να επαναλειτουργούν χωρίς καμία θεσμική ή οικονομική επίπτωση!

Το ΕΣΡ προς το οποίο υπεβλήθη σχετικό ερώτημα απεφάνθη ξεκάθαρα ότι «κανένας σταθμός δεν δικαιούται να ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν και εποχιακά ανάλογα με το οικονομικό του συμφέρον και τις συνθήκες της τοπικής αγοράς», υπενθυμίζοντας τη σαφέστατη διάταξη του άρθρου 11 παρ.4 του Ν3592/07 που ορίζει ότι «οι φορείς άδειας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να διασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία τους» καθώς επίσης και ότι απαιτείται «επαρκής αιτιολόγηση κάθε διακοπής ή απώλειας σήματος πέραν της μίας ώρας και αμελητί υποβολή σχετικής έκθεσης στο ΕΣΡ και στην ΕΕΤΤ».

Το απαράδεκτο και παράνομο αυτό φαινόμενο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας και είναι βέβαιο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην οποία ήδη έχουμε ουσιαστικά εισέλθει!

Για τους λόγους αυτούς ως έχοντες προφανές, άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον, ως εκπροσωπούντες τους νομίμως λειτουργούντες και υφιστάμενους αθέμιτο ανταγωνισμό περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και υπερασπιζόμενοι το κύρος της Περιφερειακής Τηλεόρασης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως (κοινοποιώντας την απάντηση στο ΕΣΡ και στην ΕΕΤΤ) για το πόσα και ποια περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία ανέστειλαν τη λειτουργία τους και για πόσο χρονικό διάστημα έμειναν κλειστά καθώς επίσης και για το πόσα και ποια από αυτά ξανάνοιξαν με την ίδια ή άλλη μετοχική σύνθεση.

Επίσης παρακαλούμε να πληροφορηθούμε πόσα και ποια περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια έκλεισαν βάσει συμβάσεως για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και κατόπιν ξαναλειτούργησαν, τακτοποιώντας προφανώς τις υποχρεώσεις τους προς την εταιρεία σας.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία, ενημέρωση κλπ, ο συνεργάτης της Ένωσης κος Τρύφωνας Δάρας (τηλ. 6945635363) είναι στη διάθεσή σας.