Επιστολή προς Κυριάκο Μητσοτάκη

0
352

ΠΡΟΣ : Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

             Κο Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Διαβάσαμε με τη δέουσα προσοχή το περίγραμμα της Πρότασης Νόμου που προτίθεται να καταθέσει το κόμμα σας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

 

Από μια πρώτη προσέγγιση μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά  σημεία που κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση αλλά και πολλά άλλα που δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά και χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων ή και επεξεργασίας με κυριότερο την έλλειψη, τουλάχιστον στο περίγραμμα των θέσεων, της σημαντικότερης για μας παραμέτρου που δεν είναι άλλη από την έλλειψη σαφούς οριοθέτησης μεταξύ αδειών πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας.

 

Η ΕΕΤΕΠ ως η μόνη πραγματική και έγκυρη φωνή εκπροσώπησης της Περιφερειακής Τηλεόρασης, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά επί της Πρότασης Νόμου μόλις αυτή δοθεί στη δημοσιότητα ή περιέλθει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε γνώση μας.

 

Υπάρχει όμως ένα σημείο στο περίγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα που πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα καθώς αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό και έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις αλλά και έντονη ανησυχία στον κλάδο. Πρόκειται για το σημείο του περιγράμματος που αναφέρεται στο ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο και απαιτεί για «τη χορήγηση άδειας παρόχου περιφερειακής εμβέλειας ποσό μέχρι 3.000.000 ευρώ».

 

Η ασαφής διατύπωση με τη χρήση του όρου «μέχρι», δημιουργεί σύγχυση ως προς την πραγματική πρόθεση των συντακτών της Πρότασης. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να θέσουμε υπόψη σας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  ότι το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό ως απαίτηση ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου και φαίνεται να αγνοεί τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες και τα ασφυκτικά δεδομένα εντός των οποίων λειτουργεί σήμερα η περιφερειακή ενημερωτική τηλεόραση! Ακόμη και για την πλέον πολυάνθρωπη περιφέρεια της χώρας (αν η διατύπωση υποκρύπτει πρόθεση κατηγοριοποίησης του ελάχιστου καταβεβλημένου Μ.Κ) το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό και αδύνατον να υπάρξει ως προϋπόθεση αδειοδότησης.

Επίσης  άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσετε το θέμα διότι και μόνο η δημοσίευση των προθέσεων σας για το εξωφρενικό ποσό των 3 εκ. ευρώ,  μας δημιουργεί τεράστια   προβλήματα και μας στέλνει                «βορρά» σε  πολιτικές και άλλες  δυνάμεις που  θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περιφερειακή τηλεόραση κατά το δοκούν. 

Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι και η Πρόταση της ΝΔ ευνοεί την είσοδο στον κλάδο  μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην Περιφέρεια,  αποκλείοντας όσους με «ιδρώτα και αίμα» έχουν επί τρείς δεκαετίες στήσει το οικοδόμημα της περιφερειακής ενημερωτικής τηλεόρασης και για το λόγο αυτό ζητάμε να υπάρξει άμεσα σχετική διευκρίνιση αλλά και αντίστοιχη πρόβλεψη στο αναλυτικό κείμενο της Πρότασης Νόμου που θα κατατεθεί.

Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και υπόψη των αρμοδίων στελεχών του κόμματός σας ότι η θέση μας απέναντι στην Πρόταση της ΝΔ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις διευκρινήσεις αυτές και την τελική διατύπωση που θα υπάρξει.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αντώνης Δημητρίου                                                Γιώργος Σιμόπουλος

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κο Λευτέρη Αυγενάκη

Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας