Επιστολή και αίτημα συνάντησης με Υπουργό Οικονομικών για μείωση ΕΦΤ

0
669

ΠΡΟΣ: κο Ευκλείδη Τσακαλώτο
Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ: Κο Νίκο Παππά
Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Κο Λευτέρη Κρέτσο
Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Αριθ. πρωτ. 270

Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2018

ΘΕΜΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με την από 22/5/18 (Α.Π 229) επιστολή μας, την οποία επισυνάπτουμε, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη σας το σοβαρότερο και πλέον επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Περιφερειακή Τηλεόραση.

Πρόκειται για τον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης, με τον οποίον στο εξοντωτικό ύψος του 20% επί των προβαλλόμενων διαφημίσεων, επιβαρύνεται σήμερα ΜΟΝΟΝ η Περιφερειακή Τηλεόραση καθώς όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες τηλεοπτικών ΜΜΕ απολαμβάνουν ήδη του προνομίου του μειωμένου ΕΦΤ στο 5%!

Ήδη με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των εθνικής εμβέλειας καναλιών επεκτάθηκε και σε αυτούς (μετά την ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση) η ευεργετική και άκρως επωφελής αυτή μείωση που σημαίνει με απλά λόγια ότι βγαίνουμε εκτός διαφημιστικής αγοράς, αφού το κόστος της διαφήμισης, του μοναδικού μας εσόδου, θα είναι σε μας πολύ υψηλότερο από ότι στους άμεσους ανταγωνιστές μας!

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό ελήφθη ως αντιστάθμισμα των απωλειών που υπέστησαν τα ΜΜΕ από την επιβολή του νέου φόρου 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ αντίστοιχα μέτρα πρόκειται να ληφθούν άμεσα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και υπέρ του έντυπου και διαδικτυακού Τύπου της χώρας! Δηλαδή ο μόνος κλάδος που έχει ήδη υποστεί την επιβάρυνση χωρίς αντιστάθμισμα θα είναι η Περιφερειακή Τηλεόραση!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζετε. Σας ζητάμε όμως να αξιολογήσετε το γεγονός ότι ενώ η δημοσιονομική επίπτωση της επέκτασης της μείωσης του ΕΦΤ και στην Περιφερειακή Τηλεόραση είναι ουσιαστικά ασήμαντη την ίδια στιγμή για τον κλάδο μας είναι ζήτημα επιβίωσης!!

Σε τελική ανάλυση είναι ζήτημα τήρησης βασικών συνταγματικών διατάξεων περί ίσης μεταχείρισης και υγιούς ανταγωνισμού που δεν θα θέλαμε να βρεθούμε στην ανάγκη να επιδιώξουμε δικαστικά ή με άλλες νόμιμες μορφές διεκδίκησης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, γνωρίζει καλά όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, αναγνωρίζει το δικαιολογημένο και βάσιμο του αιτήματός μας και, στο μέτρο των δικών της αρμοδιοτήτων, έχει δεσμευτεί να εργαστεί για την ικανοποίησή του.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμιά απάντηση στην επιστολή μας του Μαϊου, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και να ζητήσουμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατό μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε και δια ζώσης τις απόψεις μας

Ελπίζουμε ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή το αίτημά μας αυτό.