ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΕΕΤΕΠ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ.

0
343

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2017

Αρ. πρωτ. 208

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Πριν από λίγες μέρες συνεδρίασε το Δ.Σ της Ένωσης και ασχολήθηκε με μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σας ενημερώνουμε συνοπτικά για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τους χειρισμούς που έγιναν και γίνονται σε υλοποίηση αυτών των αποφάσεων

 

Πορεία Αδειοδότησης

Στο μείζον αυτό ζήτημα δεν υπάρχουν ορατές εξελίξεις, όσον αφορά τουλάχιστον τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να επιταχυνθούν αιφνίδια, ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Εστάλη ήδη Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΣΡ με αίτημα ακρόασης του Προεδρείου της ΕΕΤΕΠ προκειμένου να τεθούν υπόψη του οι απόψεις  της Περιφερειακής Τηλεόρασης και να ανιχνευθούν στο μέτρο του δυνατού οι προθέσεις του Συμβουλίου. Επίσης αποφασίστηκε να προετοιμαστεί αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις της ΕΕΤΕΠ για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαδικασίας αδειοδότησης.

Σχέσεις με DIGEA

Στο Δ.Σ παρέστη και ο νομικός κ. Α. Βγόντζας προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών εναντίον της DIGEA στο ζήτημα της αυθαίρετης αύξησης των τιμολογίων της. Ακολούθησε μετά το ΔΣ συνάντηση με αντιπροσωπεία της DIGEA προκειμένου να συζητηθούν τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις μας μαζί της.  Διαπιστώθηκε ιδιαίτερα στο μείζον ζήτημα της τιμολόγησης  ότι η διαφορά απόψεων παραμένει. Ζητήσαμε και εγγράφως τη συγκρότηση κοινής επιτροπής

 

ΕΕΤΕΠ και DIGEA προκειμένου να εξεταστούν εκ του σύνεγγυς τα ζητήματα αυτά και αν δεν βρεθεί λύση, τουλάχιστον να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα σημεία διαφωνίας ώστε να ακολουθήσουν οι λοιποί χειρισμοί που ήδη έχουν αποφασιστεί από τη Γ.Σ και το Δ.Σ της Ένωσης.

 

Ασφαλιστικό

Η ΕΕΤΕΠ μετείχε ανελλιπώς εδώ και ενάμιση χρόνο στις σχετικές τριμερείς συσκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας. Το τελευταίο διάστημα δεν προσκαλούμεθα με το αιτιολογικό ότι το ζήτημα δεν αφορά την Περιφερειακή Τηλεόραση. Όμως από δημοσιεύματα και από τις προτάσεις των καναλιών εθνικής εμβέλειας αλλά και των δημοσιογραφικών οργανώσεων προκύπτει ότι στους σχεδιασμούς και τις προτεινόμενες «λύσεις» περιλαμβανόμαστε και εμείς. Ως εκ τούτου ζητήσαμε με επιστολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο να κληθούμε ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Οι θέσεις μας επί του θέματος έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο και φυσικά εμμένουμε σε αυτές.

 

Απαιτήσεις Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων

Επειδή μετά την ΑΕΠΙ και τον GEA εμφανίστηκε με επιστολή προς την ΕΕΤΕΠ διεκδικώντας δικαιώματα αμοιβής και άλλος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως εκπρόσωπος συνθετών – στιχουργών) και πιθανότατα να εμφανιστούν και άλλοι ακόμη, το ΔΣ αποφάσισε να παρέμβει προς τον αρμόδιο κρατικό Οργανισμό ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και το Υπουργείο Πολιτισμού, εκθέτοντας το πρόβλημα και ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα αυτό αλλά και την κρατική παρέμβαση ώστε να αναχαιτιστούν οι συνεχείς και παράλογες αυτές απαιτήσεις. Η επιστολή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

 

Επαναδραστηριοποίηση ανενεργών καναλιών

Διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα κάνει συχνά την εμφάνισή του το φαινόμενο της επαναδραστηριοποίησης  κάποιων περιφερειακών καναλιών υπό νέα ιδιοκτησία μετά από μεγάλο διάστημα απενεργοποίησης γεγονός που όχι μόνο είναι παράνομο αλλά νοθεύει και τον υγιή ανταγωνισμό. Αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί στο ΕΣΡ κατά την ακρόαση που έχει ζητηθεί.

 

Το Δ.Σ παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις, θεσμικές και άλλες που αφορούν τον κλάδο και επεμβαίνει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προασπίζοντας τα συμφέροντα της Περιφερειακής Τηλεόρασης.

Απαιτείται όμως και η ενεργός συμμετοχή και εγρήγορση όλων των συναδέλφων ώστε η Ένωση και ο κλάδος γενικά να ισχυροποιηθούν και να παρέμβουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στις εξελίξεις αυτές.