ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ κο ΠΑΠΠΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

0
435

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ Ν. Παππά, αντιπροσωπεία της ΕΕΤΕΠ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Α. Δημητρίου, τον Γεν. Γραμματέα Γ. Σιμόπουλο και τον Σύμβουλο της Ένωσης Τρ. Δάρα, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1/2/16, με τον Υπουργό παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων τόσο για την πορεία του μείζονος θέματος της αδειοδότησης (και) των περιφερειακών καναλιών όσο και για μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον κλάδο.

Από μέρους της Ένωσης και με δεδομένη τη δυστοκία που παρατηρείται ως προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία, επισημάνθηκε και πάλι η ανάγκη διαχωρισμού και διαφορετικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία των καναλιών Εθνικής και Περιφερειακής Εμβέλειας, διαχωρισμό που ο Υπουργός έδειξε ότι κατανοεί και συμμερίζεται χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται και σε αλλαγή στάσης ως προς τις προβλέψεις του πρόσφατου νόμου, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Σχετικά με την πορεία της διαδικασίας αδειοδότησης ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα γίνει ταυτόχρονα η σχετική δημοπράτηση αλλά θα προηγηθούν οι άδειες εθνικής εμβέλειας και θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές.

Στο σημείο αυτό η αντιπροσωπεία της ΕΕΤΕΠ επανέλαβε στον υπουργό την πάγια θέση της Ένωσης ότι είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού και της θεσμικής αναγκαιότητας για τη δημιουργία ενός σαφούς και ξεκάθαρου πλαισίου για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται και συμφωνία με τον πρόσφατο νόμο για τον οποίο ισχύουν στο ακέραιο οι θέσεις της Ένωσης όπως έχουν αναλυτικά διατυπωθεί.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, από την Ένωση ετέθησαν υπόψη του Υπουργού και μια σειρά άλλα ζητήματα όπως:

* Οι διαχρονικά προβληματικές σχέσεις με το ΕΣΡ και την μέχρι σήμερα επιδειχθείσα εχθρική και τιμωρητική του στάση απέναντι στους περιφερειακούς Τ/Σ και η οριακής νομιμότητας σύνθεση του τα τελευταία χρόνια.

* Η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων και συνεργασίας με τους πάροχους δικτύου, στη βάση των προβλέψεων και των εναλλακτικών δυνατοτήτων που προσφέρει ο νέος νόμος αλλά και λαμβανομένων υπόψη των υπέρογκων χρεώσεων από την DIGEA.

* Η μη εφαρμογή των διατάξεων του Ν2328/95 και του ΠΔ261/97 για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης υπέρ των περιφερειακών ΜΜΕ. Στο σημείο αυτό ζητήθηκε από τον υπουργό η συμβολή της Ένωσης για την παρακολούθηση της πορείας των διαφημιστικών προγραμμάτων του Δημοσίου, και λοιπών φορέων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ κλπ, κάτι που η ΕΕΤΕΠ δεσμεύτηκε να πράξει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που σύντομα θα τεθεί υπόψη των μελών.

* Το ζήτημα του δυσβάστακτου και εξοντωτικού ειδικά για τα περιφερειακά κανάλια φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και άλλα ζητήματα για τα οποία ο Υπουργός δεν θέλησε επί του παρόντος να δεσμευτεί.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συνάντηση αυτή είναι τα εξής:

Πρώτον ότι η ΕΕΤΕΠ έχει κατοχυρωθεί ήδη στη συνείδηση των φορέων της εξουσίας ως ο πλέον αξιόπιστος και φερέγγυος συνομιλητής καθώς και ο βασικός εκπρόσωπος των συμφερόντων του κλάδου.

Δεύτερον ότι όλο και περισσότερο γίνεται κοινή πεποίθηση ακόμη και στους κυβερνώντες ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που δεν επιτρέπουν ή καθιστούν εσφαλμένη την κοινή αντιμετώπιση διαφορετικών ή και αντίθετων πολλές φορές συμφερόντων και επιδιώξεων. Πρέπει να εργαστούμε με συνέπεια και επιμονή πάνω στη στρατηγική αυτή.

Τρίτον ότι η διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών Τ/Σ θα ξεκινήσει αργότερα και πάντως μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης για τα εθνικά κανάλια. Για τον χρονικό ορίζοντα αυτής της υπόθεσης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.

Τέταρτον ότι πέραν της αδειοδότησης που είναι χωρίς αμφιβολία το μείζον ζήτημα, υπάρχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, σχεδόν όλα με άμεσο οικονομικό αντίκρισμα, τα οποία μπορούν να διεκδικηθούν με σοβαρότητα και επιμονή. Πάνω σ’ αυτό το πλάνο η ΄Ένωση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.