X

Επιστολή για ΕΦΤ 16.4.18

ΠΡΟΣ:  Κο Νίκο Παππά

         Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

 

ΚΟΙΝ:  Κο Λευτέρη Κρέτσο

          Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

 

Αριθ.  Πρωτ. 221

Αθήνα  17 Απριλίου 2018

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Όπως βεβαίως γνωρίζετε εδώ και λίγες μέρες, από 1/4/18 έχει τεθεί σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 12 του Ν4499/17, σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης από 20% σε 5% για όλα(;) τα Τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης. Ήδη απολαμβάνουν της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης τα Συνδρομητικά Κανάλια και η Δημόσια Τηλεόραση ενώ επίκειται η επέκτασή της και στους εθνικής Εμβέλειας Τηλεοπτικούς Σταθμούς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησής τους.

Έτσι η ΜΟΝΗ κατηγορία Τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης που έχει μείνει να επιβαρύνεται με τον εξοντωτικό αυτό Φόρο είναι πλέον η Περιφερειακή Τηλεόραση!!

Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια άδικη, παράλογη και αδικαιολόγητη εξαίρεση που εκτός των άλλων είναι και ευθέως παράνομη καθώς παραβιάζει βασικές συνταγματικές διατάξεις περί ανταγωνισμού κλπ. .

Αλλά με την εξαίρεση αυτή δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με έναν θεσμικό, νομικό και ηθικό παραλογισμό.  Ανεξάρτητα ενδεχομένως από τις προθέσεις, το βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει σε  οικονομική εξόντωση της Περιφερειακής Ενημερωτικής Τηλεόρασης που όχι μόνο θα είναι ο  μόνος κλάδος στη χώρα που θα επιβαρύνεται με τον ΕΦΤ αλλά θα υποστεί επί πλέον και τις συνέπειες της νόθευσης του ανταγωνισμού έναντι των υπολοίπων κατηγοριών Τηλεοπτικών Μέσων αφού το κόστος του μοναδικού μας εσόδου, της διαφήμισης θα είναι υψηλότερο σε εμάς από ότι στους ανταγωνιστές μας με προφανείς καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο μας!

Γνωρίζετε προσωπικά ο ίδιος τις θεμιτές και αθέμιτες πρακτικές που μετέρχονται χρόνια τώρα τα Εθνικής Εμβέλειας Κανάλια για να μας περιθωριοποιήσουν και να μας βγάλουν εκτός αγοράς των μεγάλων, πανελλαδικών  διαφημιζομένων τη στιγμή μάλιστα που όλες οι διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας η τηλεθέαση των τοπικών-περιφερειακών καναλιών είναι κατά πολύ υψηλότερη των εθνικών! Τώρα, αν ισχύσει αυτή η απαράδεκτη εξαίρεση, η προσπάθειά τους αυτή θα διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο!

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Πληροφορηθήκαμε από δηλώσεις σας ότι αύριο Τετάρτη 18/4 πρόκειται να προβείτε σε ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης του έντυπού τύπου έναντι της πρόσθετης επιβάρυνσης που επέφερε σε αυτόν η εισφορά του 2% για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Αν όπως φοβόμαστε δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις ανακοινώσεις η Περιφερειακή Τηλεόραση, τότε θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε ο μόνος κλάδος από όλο τον Τύπο και όλα τα ΜΜΕ που δεν θα ενισχυθεί με κάποιο μέτρο στήριξης έναντι των απωλειών που επέφερε η πρόσφατη αυτή επιβάρυνση! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εμείς σε αντίθεση με τα εθνικής εμβέλειας Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, καταβάλλαμε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές που μας αναλογούσαν χωρίς αγγελιόσημα κλπ!

Δηλαδή «εκεί που μας χρωστάγανε στο τέλος μας πήραν και το γάιδαρο»!

Όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα επισημάνουμε με την από 9/2/18 (Α.Π 217) επιστολή μας προς εσάς στο περιεχόμενο της οποίας επανερχόμαστε.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πρόκειται για αβλεψία που θα διορθωθεί με την πρώτη ευκαιρία καθώς αντιλαμβάνεστε ότι η διατήρηση αυτής της άδικης, παράνομης, αδικαιολόγητης και απαράδεκτης εξαίρεσης που επιπλέον μας απειλεί με οικονομική καταστροφή, αποτελεί  casus belli για την Περιφερειακή Τηλεόραση.

Για το λόγο αυτό ζητάμε για μια ακόμη φορά με βάση τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και την αποστολή της Περιφερειακής Ενημερωτικής Τηλεόρασης, την κατάργηση ως προς αυτήν του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης του Ν3845/2010 ή αν αυτό δεν υιοθετηθεί, τουλάχιστον την άμεση επέκταση και όσον αφορά την  Περιφερειακή Τηλεόραση της διάταξης του άρθρου 12 του Ν4499/17 για τη εξάλειψη η την  μείωση του συντελεστή του ΕΦΤ από 20% σε 5% και μάλιστα από το χρόνο που αυτό ισχύει για τα λοιπά Τηλεοπτικά Μέσα.

Με την ευκαιρία επανερχόμαστε στο αίτημα που διατυπώσαμε με την προηγούμενη επιστολή μας και ζητάμε και πάλι να ορίσετε το συντομότερο δυνατό μια συνάντησή σας  με το Προεδρείο της ΕΕΤΕΠ προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για αυτό αλλά και για τα άλλα θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση.

Με την ελπίδα ότι κατανοείται τη βασιμότητα, την κρισιμότητα αλλά και τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματός μας, περιμένουμε με αγωνία τη θετική σας ανταπόκριση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *